AJUDA'NS

dimecres, 29 d’octubre del 2014

Sexe, triatló i d'altres




Fer esport desgasta, sobretot si tenim certa edat. No és el mateix que quan teníem 18 anys i fèiem un partidet de futbol amb els amics. A la nit a caçar (mascles o femelles, segons les preferències) i si hi havia sort, a rendir. Ara ens aixequem d'hora, treballem, ens entrenem... i la gran majoria ens  entreguem a l'hora d'entrenar-nos. Llavors arriba la nit. Atenem els fills, anem a fer la compra i fem alguna feina de casa. Si estem cansats i la falta de desig sexual s'incrementa és que estem SOBREENTRENATS. Es diu que tindre falta de desig sexual és una alarma de sobreentrenament, però també n'hi ha altres de molt importants que no hem d'ignorar.
Crec sincerament que el primer que s'hauria de fer és una analítica de sang en període de descans en el microcicle de l'entrenament. És millor no haver-se entrenat el dia anterior i no tindre cap indicatiu de malaltia.
Els glòbuls blancs son cèl·lules amb funcions defensives davant els bacteris i els virus. Els més importants són els limfòcits que ataquen directament les cèl·lules estranyes. Per tant, si tenim baixos els nivells de limfòcits és indicatiu d'un estat de malnutrició per dèficit de calories proteiques que s'associa a un mal funcionament del sistema immune. Per exemple, quan ens surten llagues bucals o herpes labials. És una alarma inequívoca que estem SOBREENTRENATS.
Els globuls vermells són els que transporten l'oxigen a totes les cèl·lules de l'organisme. A la seva estructura destaca l'hemoglobina, que és una proteïna que aporta ferro. Quan el nivell d'hemoglobina és baix tenim ANÈMIA. Aquesta encara s'accentua més en les dones a causa de la menstruació, l'embaràs o dietes vegetarianes. S'hauria de controlar els nivells d'hemoglobina i ferratina. També hauríem de controlar l'albúmina, que es presenta en un 60% del sèrum. Els nivells baixos ens indiquen estrès, SOBREENTRENAMENT, dietes extremes o malnutrició.
I no hauríem d'oblidar les transaminases, responsables de la transaminació dels aminoàcids amb glucosa en un exercici molt intens com el del triatló de llarga distància. Si l'enzima GOT és més alta que la GPT és que el organisme comença a degradar el múscul a l'utilitzar els aminoàcids com a font d'energia.
Cal tindre en compte aquests paràmetres per a una bona salut a l'hora de fer el que més ens agrada: entrenar el triatló i competir.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada